Ekologiya cheloveka (Human Ecology)Ekologiya cheloveka (Human Ecology)1728-08692949-1444Eco-Vector1677010.33396/1728-0869-2017-9-40-47Research ArticleRISK CHARACTERISTICS FOR BABY’S HEALTH USING FOOD PRODUCTS IN EMERGENCY AREASBuymovaS AByumova@mail.ruBubnovA G-KurochkinV Yu-MorozkinB S-Ivanovo State University of Chemistry and Technology2Ivanovo Fire and Rescue Academy of the State Fire Service of Russian Ministry of Emergency Situations15092017249404723102019Copyright © 2017, Human Ecology2017The aim of this paper is to assess individual health risk caused by food consumption, as well as possibility of use and calculation of safe amount of food for MRE package provided by Emergencies Ministry officers to kids under 3 years old in disaster zones. The samples studied include dry instant porridge, canned meat, liver pate, homogenized fruit and vegetable purees, sea biscuits, and bottled water of various brands. The paper shows that all tested food samples meet requirements regarding food safety and quality. Individual children's lifetime health risk caused by the consumption of tested foods and drinking water is estimated as (0,5-10,0) -10-5 for canned meat, (0,004-0,068) -10-5 for fruit and vegetable purees and drinking water for babies, (3,4-68,0) -10-5 for dry instant porridges, (0,023 0,28) -10-5 for liver pate, (0,068-1,74) -10-5 for sea biscuits, (0,004-0,42) -10-5 for bottled water. Calculation of estimated risk for individual showed that some samples could be classed among high risk products since risk calculation method takes into consideration all possible negative effects (carcinogenic, mutagenic, teratogenic, embryogenic, etc.) of pollutants on a child's organism. Therefore, when choosing canned food suppliers for MRE package, risks of this food consumption along with sanitary and hygienic requirements must be considered. It is calculated that one MRE package per day for children should contain approximately 100 g of porridge, 50 g of canned meat, 50 g of vegetable puree, 150 g of liver pate and 100 g of sea biscuits. This information should be on the package label.qualitysafetybaby foodshealth risksкачествобезопасностьпродукты детского питанияриск[Боровик Т. Э., Ладодо К. С., Семенова Н. Н. Детское питание: настоящее и будущее // Российский педиатрический журнал. 2011. № 3. С. 4-10.][Бубнов А. Г., Буймова С. А., Гриневич В. И., Журавлёва Н. И. Методика расчёта ущерба для здоровья населения из-за химического загрязнения воды и продуктов питания // Известия ВУЗов. Сер. Химия и химическая технология. 2013. Т. 56. Вып. 13. С. 7-12.][Буймова С. А., Бубнов А. Г. Оценка соответствия качества продуктов детского питания // Контроль качества продукции. 2014. № 3. С. 41-47.][Быков А. А., Солёнова Л. Г., Земляная Г. М., Фурман В. Д. Методические рекомендации по анализу и управлению риском воздействия на здоровье населения вредных факторов окружающей среды. М.: Анкил, 1999. 72 с.][Быков А. А., Порфирьев Б. Н. Об анализе риска, концепциях и классификации рисков // Проблемы анализа риска. 2006. Т. 3, № 4. С. 319-337.][Климова Е. В. Безопасность пищевых продуктов для детского питания (экспертиза качества продуктов на молочной основе) // Пищевая и перерабатывающая промышленность. 2010. № 1. С. 253.][Кучма В. Р. Формирование здорового образа жизни детей и единого профилактического пространства в образовательных организациях: проблемы и пути решения // Гигиена и санитария. 2015. Т. 94, № 6. С. 20-25.][Лукманова Н. Б., Волокитина Т. В., Гудков А. Б., Сафонова О. А. Динамика параметров психомоторного развития детей 7-9 лет // Экология человека. 2014. № 8. С. 13-19.][Метод эколого-гигиенической оценки интегрального качества воды и риска здоровью населения. Рекомендован Минздравом РФ. Иваново; Санкт-Петербург, 2002. 18 с.][Методические рекомендации МР 2.3.1.2432-08. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации (утв. Главным государственным санитарным врачом РФ 18 декабря 2008 г.).][Нифонтова О. Л, Литовченко О. Л., Гудков А. Б. Показатели центральной и периферической гемодинамики детей коренной народности Севера // Экология человека. 2010. № 1. С. 28-32.][СанПиН 2.1.4.1116-02. Питьевая вода. Гигиенические требования к качеству воды, расфасованной в емкости. Контроль качества // Российская газета. 2002. № 93.][Технический регламент Таможенного Союза ТР ТС 021/2011 от 09 декабря 2011 г. № 880 «О безопасности пищевой продукции» // Официальный сайт Комиссии Таможенного союза http://www.tsouz.ru/ 15.12.2011.][Технический регламент Таможенного Союза ТР ТС 034/2013 от 09 октября 2013 г. № 68 «О безопасности мяса и мясной продукции» // Официальный сайт Евразийской экономической комиссии http://www.eurasiancommission. org/ 11.10.2013.][URL:http://www.gks.ru - официальный сайт Федеральной службы государственной статистики (дата обращения: 02.08.2016).][U.S. Environmental Protection Agency. Integrated Risk Information System. IRIS, 1995.]