Ekologiya cheloveka (Human Ecology)Ekologiya cheloveka (Human Ecology)1728-08692949-1444Eco-Vector3508910.33396/1728-0869-2020-3-23-30Research ArticleHYGIENIC CONDITIONS OF SUPPLEMENTARY EDUCATIONAL ORGANIZATIONS AND HEALTH OF CHILDRENEfimovaN. V.-Myl’nikovaI. V.medecolab@inbox.ruTurovV. M.-East-Siberian Institute of Medical and Ecological ResearchCenter for Hygiene and Epidemiology in the Irkutsk region15032020273233009072020Copyright © 2020, Efimova N.V., Myl’nikova I.V., Turov V.M.2020The aim of the study was to provide comparative assessment of nutrition between urban and rural schoolchildren in the Irkutsk region. Methods. Altogether, 408 urban and 107 rural schoolchildren aged 11-17 participated in the study. Nutrition patterns were assessed using questionnaires and an automated computer-assisted program "Analysis of human nutrition". Results. The optimal frequency of meals food intake - 5-7 times a day - prevails in rural schoolchildren. Irregular meals were reported by 18.2 ± 2.1 % of urban and 6.3 ± 3.1 % of rural schoolchildren. Food ration of urban and rural schoolchildren regardless of age and sex does not meet the requirements of rational nutrition. Deficiency of energy value, some nutrients (proteins, amylum, dietary fiber, calcium, magnesium, phosphorus, vitamins A, B3) and an toxicity of mono- and disaccharides, added sugar, sodium, potassium were detected in 92.9 ± 1.3 % of urban and 89.1 ± 3.3 % of rural schoolchildren. Urban schoolchildren more often eat snacks and consume sweetened drinks. Conclusion. Or results warrant complex approach to the organization of healthy nutrition for urban and rural schoolchildren, development of proper nutrition skills in children and their parents. Our findings can be used for development of a regional program for the organization of proper nutrition for schoolchildren.urban and rural schoolchildrenfood rationnutrition structureгородские и сельские школьникирацион питанияструктура питания[Бортновский В. Н., Козловский А. А., Козловский Ал. Ал. Гигиеническая оценка питания городских и сельских школьников, проживающих в Гомельской области // Проблемы здоровья и экологии. 2016. № 2 (48). С. 82-85.][Елисеева Ю. В., Истомин А. В., Елисеев Ю. Ю. Региональные особенности питания подростков // Вопросы питания. 2016. Т. 85, № 2. С. 159-160.][Есауленко И. Э., Настаушева Т. Л., Жданова О. А., Минакова О. В. Характеристика физического развития и режима питания школьников Воронежа // Вопросы питания. 2017. 4 (86). С. 85-92. Doi:10.2441 1/00428833-2017-00063.][Ефимова Н. В., Катульская О. Ю., Жданова И. Г. Алиментарно-зависимая патология у детского и подросткового населения Иркутской области // Известия Самарского научного центра РАН. 2012. № 5-2. С. 333-335.][Ефимова Н. В., Мыльникова И. В. Оценка риска для здоровья подростков в зависимости от факторов окружающей среды и образа жизни // Казанский медицинский журнал. 2016. Т. 97, № 5. С. 771-777.][Ефимова Н. В., Мыльникова И. В. Оценка кардио-гемодинамических показателей у детей Крайнего Севера и Сибири // Экология человека. 2017. № 2. С. 10-16.][Жданова-Заплесвичко И. Г. Нерациональное питание как фактор риска здоровью населения Иркутской области // Анализ риска здоровью. 2018. № 2. С. 23-32.][Зинчук В. В. Физиологические основы питания // Журнал Гродненского государственного медицинского университета. 2014. № 3 (47). С. 140-143.][Козловский А. А. Гигиеническая оценка питания современных школьников, проживающих в сельской местности // Смоленский медицинский альманах. 2016. № 1. С. 131 - 133.][Кучма В. Р., Сухарева Л. М., Рапопорт И. К., Степанова М. И., Храмцов П. И., Звездина И. В., Александрова И. Э., Бокарева Н. А., Соколова С. Б. Школы здоровья в России. М.: Научный центр здоровья детей РАМН. 2009. 128 с.][Мартинчик А. Н., Батурин А. К., Кешабянц Э. Э., Фатьянова Л. Н., Семенова Я. А., Базарова Л. Б., Устинова Ю. В. Анализ фактического питания детей и подростков России в возрасте от 3 до 19 лет // Вопросы питания. 2017. № 4. С. 50-60.][Тапешкина Н. В., Лобыкина Е. Н. Особенности и взаимосвязь пищевого статуса и физического развития школьников юга Кузбасса // Здоровье населения и среда обитания. 2013. № 2 (239). С. 39-40.][Тармаева И. Ю., Ефимова Н. В., Баглушкина С. Ю. Гигиеническая оценка питания и риск заболеваемости, связанный с его нарушением // Гигиена и санитария. 2016. № 9. С. 868-872.][Тутельян В. А., Вялков А. И., Разумов А. Н. Науч ные основы здорового питания. М.: Изд. дом «Панорама», 2010. 839 с.][Шакирова А. Т., Файзуллина Р. А. Особенности пищевого поведения школьников города Казани // Практическая медицина. 2015. № 7 (92). С. 68-71.][Щеплягина Л. А. Микронутриенты для роста и развития ребенка // Педиатрия. Журнал им. Г. Н. Сперанского. 2008. № 87 (6). С. 79-81.][Diethelm K., Huybrechts I., Moreno L., De Henauw St., Manios Ya., Beghin L., Gonza'lez-Gross M., Le Donne C., Cuenca-Garci 'a M., Castillo M.J., Widhalm K., Patterson E., Kersting M. Nutrient intake of European adolescents: results of the HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence) Study // Public Health Nutrition. 2014. Iss. 17 (3). P 486-497. Doi:10.1017/S1368980013000463][Duffey K. J., Rivera J. A., Popkin B. M. Snacking is prevalent in Mexico // J. Nutr. 2014. Iss. 144 (11). P. 1843-1849.][Fayet-Moore F., Peters V., McConnell A., Petocz P., Eldridge A. Weekday snacking prevalence, frequency, and energy contribution have increased while foods consumed during snaking have shifted among Australian children and adolescents: 1995, 2007 and 2011-12 National Nutrition Surveys // Nutrition Journal. 2017. Iss. 16. P 65. Doi: 10.1186/s12937-017-0288-8.][Gross S. M., Bieh E., Marshall B., Paige D. M., Mmari K. Role of the Elementary School Cafeteria Environment in Fruit, Vegetable, and Whole-Grain Consumption by 6-to 8-Year-Old Students // Journal of nutrition education and behavior. 2019. Iss. 1 (51). P 41-47.][Mills S., Adams J., Wrieden W., White M., & Brown H. Sociodemographic characteristics and frequency of consuming home-cooked meals and meals from out-of-home sources: Cross-sectional analysis of a population-based cohort study // Public Health Nutrition. 2018. Iss. 1-12. Doi: 10.1017/ S1368980018000812][Muckelbauer R., Gortmaker S. L., Libuda L., Kersting M., Clausen K., Adelberger B., Müller-Nordhorn Ja. Changes in water and sugar-containing beverage consumption and body weight outcomes in children // British Journal of Nutrition. 2016. Iss. 115. P. 2057-2066.][Naja F. Western dietary pattern is associated with overweight and obesity in a national sample of Lebanese adolescents (13-19 years): a cross-sectional study // British Journal of Nutrition. 2015. Iss. 114. P. 1909-1919.][Nathan N., Wolfenden L., Butler M., Bell A. C., Wyse R., Campbell E., Milat A. J., Wiggers J. Vegetable and fruit breaks in Australian primary schools: prevalence, attitudes, barriers and implementation strategies // Health Educ Res. 2011. Iss. 26. P. 722-731.][Sekiyama M., Roosita K., Ohtsuka R. Physical growth and diets of school children: Trends from 2001 to 2015 in rural West Java, Indonesia // American journal of human biology. 2018. Iss. 2 (30). P. e23089.][Skafida V. The family meal panacea: exploring how different aspects of family meal occurrence, meal habits and meal enjoyment relate to young children’s diets // Sociology of Health & Illness. 2013. Iss. 6. P. 906-923. Doi: 10.1 11 1/1467-9566.12007.][Vieux F., Dubois Ch., Duchene Ch., Darmont N. Nutritional Quality of School Meals in France: Impact of Guidelines and the Role of Protein Dishes // Nutrients. 2018. Iss. 2 (10). P nu10020205.][Welker E., Lott M., Story M. The school food environment and obesity prevention: progress over the last decade // Current Obesity Reports. 2016. Iss. 5. P. 145-155.]