Ekologiya cheloveka (Human Ecology)Ekologiya cheloveka (Human Ecology)1728-08692949-1444Eco-Vector9572610.33396/1728-0869-2021-12-41-48Research ArticleMETHODOLOGICAL APPROACHES TO OCCUPATIONAL HEALTH IN DAIRY INDUSTRYNovikovaT. A.novikovata-saratov@yandex.ruLutsevichI. N.-AleshinaYu. A.-BaregamyanL. A.-Saratov Medical Research Center for Hygiene FBSI «Federal Research Center for Medical and Preventive Technologies for Managing Public Health Risks»V. I. Razumovsky Saratov State Medical University151220212812414831122021Copyright © 2021, Novikova T.A., Lutsevich I.N., Aleshina Y.A., Baregamyan L.A.2021Introduction: Prevention of occupation diseases and elimination of risk factors are important tasks in the field of occupational health in various industries. Aim: To provide the evidence for the need of preventive measures in dairy industry in a Russian setting. Methods: We used secondary data from regular sanitary and hygienic studies with the total sample of 3779 dairy workers and performed a new study using 77 exposed and 35 non-exposed individuals at one of the regular check-ups in Saratov. Relative risks (RR) and etiological fractions (EF) were calculated. Results: Dairy workers are exposed to a wide range of risk factors including both hot (27.5-28.8 ° C) and cold (4.4 to -18 °C) air temperature, noise exceeding the permissible exposure limit by 4.5-18 dBA, insufficient lighting and physical overload. This allows classifying the working conditions as class 3.1-3.3 according to the national classification of occupational risks. Sensorineural hearing loss (RR = 4.3; EF = 76.7 %; CI = 1.6-3.9), diseases of the nervous system (RR = 4.4; EF = 77.2 %; CI = 2.358.21) and diseases of the musculoskeletal system and connective tissue (RR = 2.2; EF = 55.1 %; CI = 1.17-3.1) were mainly attributed to occupational factors. Concluzion: Assessment of occupational risks and health needs of workers in dairy industry should be performed using a combination of sanitary-hygienic, epidemiological and clinical studies. Our findings contribute to better understanding of occupational diseases among dairy workers and can be used for identifying target groups for specific preventive measures.dairy industryworking conditionsoccupational healthpreventionработники производства молочной продукцииусловия трудапрофессиональный риск здоровьюмеры профилактики[Аганбегян А. Г. Демографическая драма на пути перспективного развития России // Народонаселение. 2017. Т. 20, № 3. С. 4-23][Афанасьева Р. Ф. Тепловая нагрузка среды и ее влияние на организм // Профессиональный риск для здоровья работников / под ред. Н. Ф. Измерова, Э. И. Денисова. М.: Тровант, 2003. С. 149-156][Бухтияров И. В., Денисов Э. И., Лагутина Г. Н., Пфаф В. Ф., Чесалин П. В., Степанян И. В. Критерии и алгоритмы установления связи нарушений здоровья с работой // Медицина труда и промышленная экология 2018. № 8. С. 4-12][Вадулина Н. В. Галлямов М. А., Девятова С. М. Профессиональная заболеваемость в России: проблемы и решения // Безопасность техногенных и природных систем. 2020. № 3. С. 7-15][Денисов Э. И., Чесалин В. П. Производственно обусловленная заболеваемость: основы методологии // Медицина труда и промышленная экология. 2006. № 8. С. 5-10][Джиоев С. Х. Тенденции и перспективы развития трудовых отношений в условиях глобализации и цифровизации экономики // Образование и право. 2020. № 6. С. 152-159. DOI: 10.24411/2076-1503-2020-10623][Здравоохранение в России: статистический сборник. 2019 / Росстат. М., 2019. 170 с. URL: https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/Zdravoohran-2019.pdf (дата обращения: 02.09.2021)][Измеров Н. Ф., Тихонова Г. И., Горчакова Т. Ю. Смертность населения трудоспособного возраста в России и развитых странах Европы: тенденции последнего двадцатилетия // Вестник РАМН. 2014. № 7-8. С. 121-125][Копытенкова О. И., Турсунов З. Ш., Леванчук А. В., Мироненко О. В., Фролова Н. М., Сазонова А. М. Гигиеническая оценка условий труда в отдельных профессиях строительных организаций // Гигиена и санитария. 2018. № 12. С. 1203-1209. DOI: 10.18821/0016-9900-201897-12-1203-1209][Красовский В. О. Новые подходы в анализе, оценке и прогнозе профессионального риска здоровью работников // Международный научно-исследовательский журнал. 2015. № 3 (34). С. 89-93][Маврина Л. Н., Щайхлисламова Э. Р., Хасанова И. Р., Каримова Л. К., Мулдашева Н. А., Бейгул Н. А. Профессиональный риск в производствах обрабатывающего комплекса (обзор литературы) // Санитарный врач. 2020. № 3. С. 29-36. DOI: 10.33920/mtd-08-2003-03][О состоянии санитарно-эпидемиологического благополучия населения в Российской Федерации в 2020 году: государственный доклад. М.: Федеральная служба по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека. 2021. 256 с. URL: https://superomsk.ru/downloads/05-07-2021-105725.pdf (дата обращения: 06.09.2021)][Охрана труда - основа будущего сферы труда. Опираясь на столетний опыт / Группа технической поддержки по вопросам достойного труда и Бюро МОТ для стран Восточной Европы и Центральной Азии. М.: МОТ, 2019][Р 2.2.2006-05. Руководство по гигиенической оценке факторов рабочей среды и трудового процесса. Критерии и классификация условий труда. Доступ из электронного фонда правовых и нормативно-технических документов. Источник http://docs.cntd.ru/document/1200040973][Р 2.2.1766-03. Руководство по оценке профессионального риска для здоровья работников. Организационно-методические основы, принципы и критерии оценки. Доступ из электронного фонда правовых и нормативнотехнических документов. Источник: http://docs.cntd.ru/document/901902053][СанПиН 1.2.3685-21. Гигиенические нормативы и требования к обеспечению безопасности и (или) безвредности для человека факторов среды обитания. Доступ из электронного фонда правовых и нормативнотехнических документов. Источник: https://docs.cntd.ru/document/573500115][Сененко А. Ш., Савченко Е. Д., Сон И. М., Захарченко О. О., Терентьева Д. С., Дзюба Н. А. Результаты диспансеризации 2013-17 гг.: распределение обследованного населения по группам здоровья // Современные проблемы здравоохранения и медицинской статистики. 2019. № 1. С. 67-90. DOI: 10.2441 1/2312-2935-2019-10005][Устинова О. Ю., Зайцева Н. В., Власова Е. М., Костарев В. Г. Корпоративные программы профилактики нарушения здоровья у работников вредных предприятий как инструмент управления профессиональным риском // Анализ риска здоровью. 2020. № 2. С. 72-82. DOI: 10.21668/health.risk/2020.2.08][Федеральная служба государственной статистики. Условия труда. Удельный вес работников организаций, занятых на работах с вредными и (или) опасными условиями труда по отдельным видам экономической деятельности (без субъектов малого предпринимательства; на конец 2020 года) URL: https://rosstat.gov.ru/working_conditions?print=1 (дата обращения: 13.09.2021)][Chen C. J., Dai Y. T., Sun Y. M., Lin Y. C., Juang Y. J. Evaluation of auditory fatigue in combined noise, heat and workload exposure. Ind. Health. 2007, 45 (4), pp. 527-534. DOI: 10.2486/indhealth.45.527. Available at: https://rosstat.gov.ru/working_conditions?print=1 (accessed: 07.09.2021).][Chen G. X., Mannetje A. M., Douwes J., Van den Berg L., Pearce N., Kromhout H. et al. Occupation and motor neuron disease: a New Zealand case-control study. Occupational and environmental medicine. 2019, 76 (5), pp. 309-316. DOI: 10.1136/oemed-2018-105605 Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30902826/(accessed:15.09.2021).][Dennerlein J. T., Burke L., Sabbath E. L., Williams J. A., Peters S. E., Wallace L, Karapanos M., Sorensen G. An Integrative Total Worker Health Framework for Keeping Workers Safe and Healthy During the COVID-19 Pandemic. Hum. Factors. 2020, 62 (5), pp. 689-696. DOI: 10.1 177/0018720820932699. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32515231//(accessed: 07.09.2021).][Good Practice in Occupational Health Services: A Contribution to Workplace Health. EUR/02/504 1 1 8 1. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe. 2002. Available at: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/107448/E77650.pdf?sequence=1&isAllowed=y (accessed: 02.09.2021).][Golmohammadi R., Darvishi E. The combined effects of occupational exposure to noise and other risk factors - a systematic review. Noise & Health. 2019, 21 (101), pp. 125141. DOI: 10.4103/nah.nah_4_18. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32719300/(accessed: 07.09.2021).][Kivimäki М., Steptoe A. Effects of stress on the development and progression of cardiovascular disease. Nat Rev Cardiol. 2018, 5 (4), pp. 215-229. DOI: 10.1038/ nrcardio.2017.189. Available at: https://www.nature.com/articles/nrcardio.2017.189 (accessed: 17.09.21).][Soren G. I., Dennerlein J. T., Peters S. E., Sabbath L., Kellye E. L., Wagnerb G. R. The future of research on work, safety, health and wellbeing: A guiding conceptual framework. Social Science & Medicine. 2021, 269, p. 1 13593. DOI: 10.1016/j.socscimed.2020.1 13593 Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33341740/(accessed: 15.09.2021).][Vanos J., Vecellio D. J., Tord K. Workplace heat exposure, health protection, and economic impacts: A case study in Canada. Industrial health. 2019, 62 (2), pp. 1024-1037. DOI: 10.1002 / ajim.22966. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30912193/(accessed: 07.09.2021).][Waddell G., Burton K., Aylward M. Work and common health problems. J Insur Med. 2007, 39 (2), pp. 109-20. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17941336/(accessed: 16.09.2021).]