The influence of individual psychological characteristics on the eating behavior of the population in a gender, age and social context

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Studying the dependence of eating disorders with several factors at the same time will reveal the target population groups that have the highest risk of developing these disorders, work with which will allow more efficient use of various methods of its correction.

Purpose: to identify risk groups for the development of eating disorders depending on the individual psychological characteristics of the population, taking into account age and sex and social characteristics.

Material and methods. 688 people aged 18 to 70 years were surveyed, individually-psychological characteristics, eating disorders were diagnosed. The relationship of eating disorders with age and gender, social and individual psychological characteristics was carried out by one-dimensional and multidimensional analysis.

Results. It was showed that among the respondents 33% of sanguine people, 49% had a high level of personal anxiety, 49% had moderate stress tolerance, a tendency to develop emotional (1.9 ± 0.9) and restrictive (2.5 ± 1.0) types of eating behavior was also noted. Taking into account one-dimensional and multi-dimensional analyzes, the risk groups for developing eating disorders are: restrictive - women older than 28 years old inclusive with choleric temperament; emotiogenic - single respondents with low and high levels of anxiety; external - married men with a low level of stress tolerance and women with increased personal anxiety.

Conclusions. The considered individual psychological characteristics of the population are associated with the types of EB disturbances with a combination of several parameters. The results indicate a possible risk of developing eating disorders in the population in the context of their individual psychological characteristics, age, sex and social characteristics, which can be used in targeted counseling and preventive work with the population by developing a specialized program for correcting eating behavior for each risk group.

About the authors

L. A. Proskuryakova

Dr. Sci. (Biol.), Associate Professor, Professor of Department of psychology and general pedagogy, NFI KemGU, Novokuznetsk Institute (branch) FGBOU VPO «Kemerovo State University», Novokuznetsk, 654041, Russia. E-mail: lora-al@yandex.ru

Author for correspondence.
Email: lora-al@yandex.ru
ORCID iD: 0000-0002-9583-9161

E. N. Lobykina

Novokuznetsk State Institute of Advanced Medical Studies - a branch of the Russian Medical Academy of Continuing Professional Education

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

References

  1. Вознесенская Т.Г. Расстройства пищевого поведения человека при ожирении и их коррекция. Фарматека. 2009; (12): 91-4.
  2. Вознесенская Т.Г. Причины неэффективности лечения ожирения и способы ее преодоления. Проблемы эндокринологии. 2006; 52(6): 51-4. DOI: http://doi.org/10.14341/probl200652651-54
  3. Васильев Д.Б., Чернобай И.О., Антонова Д.К., Можаров Н.С. Зависимость эмоциогенного пищевого поведения от уровня тревожности у подростков в возрасте 14-15 лет. Устойчивое развитие науки и образования. 2017; (11): 248-57.
  4. Салмина-Хвостова О.И., Семке В.Я. Психопатологические особенности пациентов с расстройствами пищевого поведения. Психические расстройства в общей медицине. 2011; (3-4): 40-2.
  5. Салмина-Хвостова О.И., Семке В.Я. Превенция нарушений пищевого поведения студентов кузбасских вузов путем повышения стрессоустойчивости. Сибирский вестник психиатрии и наркологии. 2008; (4): 65-7.
  6. Божович Л.И. Личность и ее формирование в детском возрасте. М.: Просвещение; 1968.
  7. Бороздина Г.В. Основы психологии и педагогики. Учебное пособие. Минск: Высшая школа; 2016.
  8. Шнейдер Л.Б. Психология семейных отношений. Курс лекций. М.: ЭКСМО-Пресс; 2000.
  9. Лагонда Г.В. Экспектационный подход к психологическому анализу брачных отношений. Психологический журнал. 2007; (4): 44-50.
  10. Боголепова И.Н., Малофеева Л.И., Свешникова А.В., Ловчицкая А.О. Нейронная организация корковых полей как показатель межполушарной асимметрии мозга мужчин и женщин. Асимметрия. 2017; 11(3): 5-16.
  11. Глуханюк Н.С. Психодиагностика. Учебное пособие для вузов. М.: Академия; 2011.
  12. Van Strein T. The Dutch eating behavior Questionnaire (DEBQ) for assessment of restrained, emotional and external eating behavior. Int. J. Eating Disord. 1986; (2): 188-204. DOI: http://doi.org/10.1002/1098-108X(198602)5:2<295::AIDEAT2260050209>3.0.CO;2-T
  13. Hazra A., Gogtay N. Biostatistics Series Module 6: Correlation and Linear Regression. Indian J. Dermatol. 2016; 61(6): 593-601. DOI: http://doi.org/10.4103/0019-5154.193662
  14. Шорин Ю.П. Качество жизни, психологический статус и типы пищевого поведения у женщин в норме и при ожирении. В кн.: Материалы V Всероссийской научно-практической конференции «Фундаментальные аспекты компенсаторноприспособительных процессов». Новосибирск; 2011: 291-57.
  15. Николаева А.В. Взаимосвязь стрессоустойчивости и особенностей пищевого поведения студентов. В кн.: Материалы XX Межрегиональной конференции-фестиваля научного творчества учащейся молодежи «Юность Большой Волги». Чебоксары; 2018: 305-30.
  16. Жунисова М.Б., Шалхарова Ж.С., Шалхарова Ж.Н., Нускабаева Г.О., Садыкова К.Ж., Маденбай К.М. и др. Психоэмоциональный стресс как предиктор типа пищевого поведения в Казахстане. Экология человека. 2015; (5): 36-45.
  17. Полякова Е.Я., Пашкова М.В. Личностная тревожность и глубинные влечения у больных алиментарным ожирением: клинико-психологические аспекты. Вестник КГУ им. Н.А. Некрасова. 2018; 16(4): 227-31.
  18. Ковалева А.В. Нейрофизиология, физиология высшей нервной деятельности и сенсорных систем. Учебник для академического бакалавриата. М.: Юрайт, 2017.
  19. Овчарова Р.В. Психологические особенности женщин с нарушениями пищевого поведения. Вестник Курганского государственного университета. Серия: Физиология, психология, медицина. 2016; (2): 91-7.
  20. Левитов Н.Д. О психических состояниях человека. М.: Просвещение; 2004.
  21. Вейн А.М., Вознесенская Т.Г., Голубев В.Л., Дюкова Г.М. Депрессии в психологической практике. М.; 1998.
  22. Омарова М.К. Личностные особенности и стрессоустойчивость в педагогической деятельности. В кн.: Материалы VII международной научно-практической конференции «Наука сегодня». Часть 4. Вологда; 2015.
  23. Чухрова М.Г., Рукавишников И.А., Пахомова Е.В., Лещинская В.В., Савушкин А.Н., Хорошилова Л.С. Психологические особенности и поведенческие расстройства в структуре аддикции переедания. Сибирский вестник психиатрии и наркологии. 2006; (2): 77-82.
  24. Теплов Б.М. Проблемы индивидуальных различий. М.; 1961.
  25. Батурин А.К., Погожева А.В., Сорокина Е.Ю., Пескова Е.В., Макурина О.Н., Левин Л.Г. и др. Роль консультативно-диагностических центров «Здоровое питание» в диагностике и алиментарной профилактике неинфекционных заболеваний. Вопросы питания. 2014; 83(6): 52-7.
  26. Хухлаева О.В. Психология развития и возрастная психология. Учебник для академического бакалавриата. М.: Юрайт; 2017.
  27. Sims R., Gordon S., Garcia W., Clark E., Monye D., Callender C., et al. Perceived stress and eating behaviors in a community-based sample of African Americans. Eat Behav. 2008; 9(2): 137-42. DOI: http://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2007.06.006
  28. Лобыкина Е.Н., Проскурякова Л.А., Власенко А.Е., Кан В.Л. Изучение взаимосвязи темперамента и пищевого поведения среди взрослых слушателей Школы здоровья. Профилактическая медицина. 2017; 20(6): 46-51. DOI: http://doi.org/10.17116/profmed201720646-51
  29. Усенко Г.А., Усенко А.Г., Ставский Е.А., Васендин Д.В. Взаимосвязь между содержанием липидов крови, ожирением и уровнем осложнений у больных гипертонической болезнью с различным темпераментом и тревожностью. Медицинский вестник МВД. 2014; (5): 32-41.
  30. Усенко Г.А., Васендин Д.В., Усенко А.Г. Особенности липидного обмена и осложнений артериальной гипертензии в зависимости от психосоматического статуса пациента и варианта лечения. Российский Физиологический журнал им. И.М. Сеченова. 2016; 102(6): 742-51.
  31. Femstrom J.D., Wurtman R.J. Brain serotonin content: physiological regulation by plasma neutral amino acids. Science. 1972; 178(4059): 414-6. DOI: http://doi.org/10.1126/science.178.4059.414

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2020 Proskuryakova L.A., Lobykina E.N.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

СМИ зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций (Роскомнадзор).
Регистрационный номер и дата принятия решения о регистрации СМИ:  ПИ № ФС77-50668 от 13.07.2012 г.