SAFETY AND DIETARY EFFECTIVENESS OF NEW DIABETIC CHOCOLATES IN CASE OF OVERWEIGHT AND OBESITY



Cite item

Full Text

Abstract

We evaluated safety and effectiveness of dietary use of new kinds of sweets without sugar with Ca and vitamin D 3. On the basis of physical-chemical, microbiological and radiological studies, we have established safety of new types of sweets in the diet of healthy and sick people. Evaluation of dietary effectiveness was carried out in two groups of adults and children. The main group of the patients received four chocolates a day (breakfast, lunch, afternoon snack, dinner), and the control group did not receive the chocolates but followed similar dietary and therapeutic regimes. The study has revealed a beneficial dietary, diabetic effect of new kinds of chocolates, which was confirmed by improvement in metabolism of carbohydrates, calcium and vitamin D 3, as well as by improvement of clinical symptoms in the patients with Diabetes Mellitus type II. The new kinds of diabetic chocolates did not impose influence on the anthropometric characteristics of the patients with overweight and obesity.

Full Text

Безопасность и диетическая эффективность использования новых диабетических конфет при избыточной массе тела и ожирении
×

About the authors

V A Dotsenko

St. Petersburg Mechnikov State Medical University

Email: docen@bk.ru

L V Mosiychuk

St. Petersburg Mechnikov State Medical University

V S Vlasov

St. Petersburg Mechnikov State Medical University

References

  1. Барсуков А. В., Шустов С. Б. Артериальная гипертензия. Клиническое профилирование и выбор терапии. СПб. : ЭЛБи — СПб, 2004. 255 с.
  2. Гонсаленс Д. Э. Н. Питание как фактор риска развития гипертонической болезни и ишемической болезни сердца // Вопросы питания. 2008. № 3. С. 17—21.
  3. Доценко В. А. Практическое руководство по санитарному надзору за предприятиями пищевой и перерабатывающей промышленности, общественного питания и торговли. 3-е изд. перераб. и доп. СПб. : Гиорд, 201 1. 832 с.
  4. Доценко В. А. Фундаментальные основы организации здорового и диетического питания и внедрение в практику здравоохранения // Вопросы здорового и диетического питания. 2011. № 1. С. 14—18.
  5. Заболеваемость населения России. Статистические материалы. ФГУ «Центральный научно-исследовательский институт организации и информатизации здравоохранения» Росздрава. М., 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 201 1.
  6. Мельниченко Г. А., Роменцева Т. И. Ожирение: эпидемиология, классификация, патогенез, клиническая симптоматика и диагностика / под ред. И. И. Дедова. М. : Медицинское информационное агентство, 2006. С. 16—43.
  7. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. МР 2.3.1.2432-08 : утв. 18.12.2008.
  8. Ожирение / Н. А. Беляков и др.; под ред. Н. А. Белякова, В. И. Мазурова. СПб. : СПбМАПО, 2003. 520 с.
  9. Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ. МР 2.3.1.1915-04 : утв. 02.07.2004.
  10. Тутельян В. А., Самсонов М. А. Справочник по диетологии. 3-е изд., перераб. и доп. М. : Медицина, 2002. 544 с.
  11. Тутельян В. А., Гапперов М. Г., Каганов Б. С., Хальфин Р. А. Лечебное питание: современные подходы к стандартизации диетотерапии. М. : Медицина, 2007. 304 с.
  12. Шендеров Б. А. Функциональное питание и его роль в профилактике метаболического синдрома. М. : Дели принт, 2008. 31 с.
  13. Reaven G. M. Banting Lecture: role of insulin resistance in human disease // Diabetes. 1988. Vol. 37. P. 1595—1607.
  14. Kaplan N. M. The deadly quartet: upper body obesity, glucose intolerance, hypertriglyceridemia and hypertension // Arch. Intern. Med. 1989. Vol. 149. P. 1514—1520.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2012 Dotsenko V.A., Mosiychuk L.V., Vlasov V.S.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

СМИ зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций (Роскомнадзор).
Регистрационный номер и дата принятия решения о регистрации СМИ: серия ПИ № ФС 77 - 78166 от 20.03.2020.


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies